Functies

Home/Functies
Functies 2017-11-09T15:09:53+00:00

Brandweer en ambulanciers

Operationele brandweerlieden en ambulanciers hebben een vaste post van waaruit ze vertrekken op interventie. Zone 1 is een gemengde zone, d.w.z. dat een deel van de manschappen beroepsbrandweermannen en –vrouwen zijn die samenwerken met vrijwillige brandweerlieden. Beide groepen hebben dezelfde basisopleiding. Vrijwilligers hebben een ander hoofdberoep en willen zich daarnaast inzetten voor brandweer- en ambulanciersopdrachten.

Vrijwilligers stellen zich beschikbaar voor interventies en ontvangen een vergoeding wanneer zij opgeroepen worden. Bij tekorten in andere posten, of langdurige opdrachten, kunnen beroepsbrandweerlieden en vrijwillige brandweerlieden uit verschillende posten samen ingezet worden.

Brandweerman/-vrouw worden

Elke kandidaat-brandweerman dient over een Federaal Geschiktheidsattest (FGA) te beschikken om toegelaten te worden tot operationele functies bij de brandweer. Deze proeven kan men afleggen in één van de provinciale brandweerscholen. De provinciale brandweerscholen bepalen de data waarop deze testen afgenomen worden, en maken dit vooraf bekend. U kunt inschrijven vanaf de vermelde datum bij de brandweerschool zelf.

U kunt hier de brochure “Brandweerman (m/v) worden” terugvinden.

Functieprofielen:

De verschillende provinciale brandweerscholen in Vlaanderen zijn:

  • Provincie West-Vlaanderen: Wobra
  • Provincie Vlaams-Brabant: PIVO
  • Provincie Limburg: PLOT
  • Provincie Antwerpen: Campus Vesta
  • Provincie Oost-Vlaanderen: PBO

Dit FGA is geldig in alle hulpverleningszones van België. Het FGA is geen garantie op een functie van brandweerman/-vrouw.
Zodra er vacatures zijn in de hulpverleningszone van uw keuze, kunt u uw kandidatuur stellen voor de openstaande functies. U doorloopt dan de sollicitatieprocedure van de hulpverleningszone.

U bent in het bezit van het Federaal Geschiktheidsattest en wil graag een mail ontvangen zodra er functies zijn die u kunnen interesseren?

Stuur een mail naar ons secretariaat. De sollicitaties en de aanwervingen voor alle posten van HVZ Zone 1 gaan via de zone.

Officieren

Officieren worden opgeroepen bij grotere incidenten of wanneer de post dit aanvraagt. Zij ondersteunen en leiden interventies voor verschillende posten. Ook zij dienen een Federaal Geschiktheidsattest af te leggen bij één van de bovengenoemde provinciale scholen.

Administratieve en technische medewerkers

Het administratief en technisch personeel in de zone werkt deels vanuit de posten, deels vanuit de administratieve zetel in Oostkamp.