Hulpverleningszone Zone 1

Home/Hulpverleningszone Zone 1
Hulpverleningszone Zone 1 2018-02-08T10:35:12+00:00

Sinds 1 januari 2015 is de hulpverlening, brandveiligheid en brandpreventie overgegaan van een gemeentelijke opdracht naar een zonale verantwoordelijkheid. In plaats van 250 gemeenten, staan nu 20 zones in Vlaanderen of 34 zones in België in voor de hulpverlening aan de bevolking. Je vindt de verschillende Vlaamse hulpverleningszones hier terug.

De verschillende brandweerzones werken onderling nauw samen voor de hulpverlening. Op deze manier beschikt de brandweer bij grote incidenten en rampen snel over voldoende mensen, middelen en kennis.

Hulpverleningszone Zone 1 verenigt 17 gemeenten, 9 brandweerposten en 2 voorposten. Het grondgebied Zone 1 gaat van Middelkerke naar Knokke-Heist tot Torhout. Vanuit de 9 brandweerposten en de 2 voorposten zorgen brandweerlieden en ambulanciers voor de preventie, de bescherming en hulp bij noodgevallen.

De 17 gemeentes die door Zone 1 beschermd worden zijn: Blankenberge, Beernem, Bredene, Brugge, Damme, De Haan, Gistel, Ichtegem, Jabbeke, Knokke-Heist, Middelkerke, Oostkamp, Oostende, Oudenburg, Torhout, Zedelgem en Zuienkerke.

De posten binnen Zone 1 zijn: Blankenberge, Brugge, De Haan-Wenduine, Gistel, Knokke-Heist, Middelkerke, Oostende, Oostkamp en Torhout. De voorposten bevinden zich in Brugge en in Ruddervoorde.