Agressie bij hulpverleners: cijfers

Uit onderzoek van VIAS Institute blijkt dat 74% van de hulpverleners (brandweer, ambulanciers en werknemers op de spoedgevallendienst) het afgelopen jaar te maken kreeg met verbale agressie en maar liefst 50% met fysieke agressie. Deze cijfers zijn opmerkelijk, niemand zou ooit slachtoffer moeten zijn van agressie, in welke vorm dan ook. 

Spijtig genoeg werd één van onze ambulanciers een aantal maanden geleden slachtoffer van fysieke agressie tijdens een interventie. “Dit is een probleem dat aangekaart moet worden.”, vertelt Birger. Om dergelijke voorvallen bespreekbaar te maken, werkte Birger mee aan een videogetuigenis in samenwerking met VIAS.  

“24% van de bevraagde hulpverleners overwoog omwille van feiten van agressie al om van job te veranderen.” – VIAS Institute

Via deze video wil Birger enerzijds aantonen dat agressie naar hulpverleners toe wel degelijk een actueel probleem is, ook al worden de feiten nog te vaak niet gemeld. Anderzijds wil hij ook duidelijke maken dat het belangrijk is om hulp te zoeken nadien, om er mentaal weer helemaal bovenop te geraken. 

Psychologische ondersteuning

Na het voorval sprak Birger met zijn vertrouwenspersoon en preventie-adviseur binnen Zone 1. “Het is belangrijk om de zone op de hoogte te stellen van dergelijke situaties, zodat zij de nodige maatregelen kunnen treffen.”, benadrukt Birger. Na wat gesprekken met de vertrouwenspersoon en preventie-adviseur, werd Birger doorverwezen naar een psycholoog voor verdere ondersteuning. Zone 1 werkt samen met een externe partner om het mentaal welzijn bij de werknemers te verbeteren. Zo kunnen alle medewerkers steeds gebruik maken van de psychologen bij IDEWE. 

Na de opname van de video en het onderzoek van VIAS, hield de zone een opvolggesprek met Birger rond het voorval. Uit dat gesprek blijkt dat Birger nog steeds problemen ervaart. Hij gaat dan ook nog steeds naar de psycholoog en dit helpt hem zeker om verdere vooruitgang te boeken. 

“Het wordt afwachten hoe mijn gezondheid zal verbeteren in de toekomst, maar ik houd de moed er zeker in. Het is oké om even niet oké te zijn.”, aldus Birger. 

Dit is dan ook de boodschap die hij wil meegeven in dit interview. Het is voor iedereen oké om niet oké te zijn en dit dan ook te durven toegeven. Binnen de zone kan hier de nodige hulp voor gezocht worden, er moet alleen durven over gesproken worden.  

VIAS Institute: Geweld tegen hulpverleners

Bekijk hier het volledige persbericht verschenen in maart 2022 door VIAS Institute.