Ga je het onkruid te lijf met een onkruidbrander in plaats van pesticiden? Een zeer verstandige keuze voor het milieu, maar wees voorzichtig! Met een onkruidbrander kun je ongewild een woningbrand veroorzaken of jouw tuinhuisje in lichterlaaie zetten.
Onze hulpverleningszone wordt meer en meer geconfronteerd met brandoproepen die verband houden met deze toestellen.
Veiligheidstips
De veiligste optie? Gebruik dit toestel niet, zeker niet in droge periodes. Een brand in grassen of struiken kan heel snel ongecontroleerd uitbreiden. Wied handmatig met ander tuinmateriaal zoals een hark of onkruidborstel. Of ga op zoek naar alternatieven zoals heet water.
Veilig omgaan met een onkruidbrander
Wil je toch echt met een onkruidbrander aan de slag? Lees dan zeker onze tips om het veilig aan te doen:
- Gebruik de onkruidbrander nooit vlakbij bebouwing. Waarom? Als je met de vlam in de buurt van ventilatiegaten komt, kan het vuur het isolatiemateriaal tussen de muren in brand steken, met een woningbrand tot gevolg!
- Richt de onkruidbrander enkel op de plantjes die moeten worden weggebrand en scherm andere begroeiing af. Je wil liefst je haag niet per ongeluk in brand steken. Gebruik de onkruidbrander dus zeker ook nooit onder struiken of andere begroeiing.
- Enkele seconden verhitten van het onkruid is al voldoende. Je moet het onkruid zeker niet tot aan de grond wegbranden. Vuur kan zich ook onder de grond verspreiden, pas dus goed op.
- Draag geen synthetische, licht ontvlambare kledij en zorg ervoor dat je jezelf niet verbrandt.
- Houd rekening met de wind. Deze kan een verraderlijk effect hebben!
- Een blusmiddel bij de hand hebben, is een must! Denk hierbij aan een gieter, emmer met water, tuinslang, …
- Controleer na het wegbranden van het onkruid altijd of er geen smeulende resten zijn blijven liggen. Laat het verbrande onkruid ook steeds goed afkoelen alvorens je het opbergt.
Loopt het helaas toch mis en heb je dringende hulp nodig? Bel dan 112.